Na Vodný les bude v Tatrách dohliadať vyše dvojmetrový strážca

20.07.2005 Poprad

Vysoké Tatry 20. júla (TASR) - Vyše dvojmetrový strážca bude dohliadať na Vodný les, ktorý je modelovým projektom revitalizácie kalamitou postihnutého tatran...
Vysoké Tatry 20. júla (TASR) - Vyše dvojmetrový strážca bude dohliadať na Vodný les, ktorý je modelovým projektom revitalizácie kalamitou postihnutého tatranského lesa. Budujú ho pod dohľadom autorov projektu z mimovládnej organizácie Ľudia a voda na ploche 40 hektárov nad Cestou slobody poniže Starého Smokovca.

Strážca bude poriadne vysoký, ale drevený. Nie však v zmysle nemotorný. Postava bude skutočne z dreva, dokonca z lipového a jej autor, rezbár Jozef Lipovský z Dubovice neďaleko Lipian na východnom Slovensku dnes predstavil zmenšenú kópiu drevenej sochy strážcu s lampášom a trúbou. \"Vymysleli sme to s troškou humoru tak, aby autori projektu nemuseli platiť súkromno-bezpečnostnú službu, \" povedal pre TASR. Doplnil, že pri hľadaní námetu sa inšpiroval históriou. V tejto časti Tatier boli v minulosti pasienky, takže postava v sebe spája strážcu a pastiera.
Na dielo malo byť pôvodne použité smrekové drevo, keďže vlaňajšej kalamite padol za obeť smrekový les. Ako však prezradil rezbár, keď boli na mieste vyberať vhodný kmeň, našli medzi pováľanými smrekmi aj jednu peknú lipu. S realizáciou myšlienky začal Lipovský asi pred týždňom. Podľa neho by mal strážca začať svoju \"misiu\" v Tatrách o mesiac až mesiac a pol.
 

Vyberte región

mark